Banca Centrală Europeană menține finanțarea de urgență pentru băncile grecești, însă înăsprește condițiile de acordare

Banca Centrală Europeană va menține finanțarea de urgență pentru Grecia. FOTO: EVZ
Banca Centrală Europeană va menține finanțarea de urgență pentru Grecia. FOTO: EVZ

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat luni seara că va menține nivelul actual al finanțării de urgență pentru băncile grecești (ELA), însă va înăspri condițiile de acordare, informează AFP.

Consiliul guvernatorilor “a decis astăzi să mențină aportul de lichidități de urgență (ELA) pentru băncile grecești la nivelul fixat la 26 iunie 2015, după ce a discutat pe marginea unei propuneri venite din partea Băncii Naționale a Greciei”, se spune într-un comunicat al BCE.

Din 26 iunie, finanțarea în cadrul ELA a fost plafonată la circa 89 de miliarde de euro. În așteptarea referendumului de duminică, care s-a soldat cu victoria votului negativ la propunerile creditorilor internaționali ai Greciei, BCE a consimțit să cufunde într-un fel de comă artificială băncile acestei țări, decizând la 28 iunie menținerea finanțării de urgență, fără a crește plafonul.

“ELA poate fi acordată în schimbul unor garanții suficiente”, a amintit BCE în comunicat.

Însă, degradarea financiară a Greciei are un impact serios asupra acestor titluri puse garanție de băncile grecești pentru a putea avea acces la finanțarea de urgență, explică BCE.

Leave a Reply