Adrian Vasilescu (BNR): Depozitele românilor la băncile grecești sunt garantate

Adrian Vasilescu (BNR): Depozitele românilor la băncile grecești sunt garantate

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat luni că români că nu au de ce să fie îngrijorați cu privire la depozitele pe care le dețin în băncile grecești de pe teritoriul României, deoarece depunerile sub 100.000 de euro sunt garantate de către stat.

” Este prin lege garantată depunerea de până în 100.00o de euro. În siguranță sunt toți românii”, a spus Vasilescu la Realitatea TV, subliniind că românii nu au pentru ce să își facă grijii cu privire la depozitele pe care le au, indiferent de evoluția pieței bancare din România.

Sumele garantate sunt restituite prin Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) care a fost înfiinţat în 1996, fiind singura schemă de garantare a depozitelor din România. FGDB funcţionează în baza Ordonanţei Guvernului nr. 39/1996. Conform legii, toate instituţiile de credit persoane juridice române precum şi sucursalele băncilor străine, din afara UE, autorizate de Banca Naţională a României sunt obligate să participe la Fond. Depozitele la aceste bănci sunt acoperite de către FGDB, conform legii.

La 31 decembrie 2014, depozitele garantate de Fond însumau 170,9 miliarde lei, informează instituția pe site-ul oficial. De la înfiinţarea Fondului până în prezent, valoarea depozitelor garantate a cunoscut o creştere continuă, o parte din aceasta datorându-se lărgirii sferei de garantare pe parcursul perioadei menţionate.

Leave a Reply